Loading

wait a moment

Vuurwerk en de strijd tegen het uurwerk.

Vuurwerk

Het oud en nieuw is inmiddels achter de rug. Als je zelf kinderen hebt in de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar, dan denk je er anders over, dan zeg maar 30 jaar terug. Toen stak je tot en met oudjaarsdag 75 % van het vuurwerk af, de rest vond je op Nieuwjaarsdag en als er nog enigszins een lont aan zat, werd dat nog afgeschoten. Menig jaar waren er meer zwarte pieten te vinden op Nieuwjaarsdag, dan begin december.
Hetzelfde gold voor je als je met verfblikken aan het schieten was. Je begon met spuug en een beetje carbid, als 7/8 jarige, in een klein verfblikje, waar je steeds meer water bij deed, totdat een steekvlam ontstond en je “reerend” met zwarte handen naar binnen ging. Vier jaar later zat je met een pulle te schieten, met nog gewoon een deksel erop. Helaas werd er niet altijd goed gericht en zo werd er eens dwars door het dak van het tegenwoordige rijwielhandel Kloeze geschoten. De bewoner van het pand wist later nog te vertellen: De Duitsers in de oorlog waren erg, maar het werkelijk grote gevaar kwam in de jaren 70, 80 vanaf de Molenstraat.

Hoe anders tegenwoordig. Als vader heb ik het al gehad als mijn zoon al naar vuurwerk kijkt. Maar ja als 9-jarige zat hij al dagen op internet te kijken wie het goedkoopste vuurwerk had in de regio. Waar kon hij voor €17,50 euro de meeste rotjes kopen. Vierentwintighonderd stuks voor €17,50 bij Metselaar in Alteveer. En op de koop 100 tolletjes toe. Vierentwintighonderd keer in mijn ogen de kans om zijn vingers er af te schieten. Waarom heb je op dit vlak minder schrikbeelden bij je dochter?

30 december stond hij al om 6 uur bij mijn bed: Papa, zullen ze al los (open) zijn. Nee Thijmen, maandag zijn ze altijd dicht. Maar helaas daar trapte hij niet in en zo stonden we om kwart voor acht als eerste in de vuurwerkwinkel. Doe maar voor €17,50 euro trektouwtjes, lont, sterretjes, een helm, handschoenen en brandwerend overall. Maar je mag ook voor €17,50 wel een dvd doen over vuurwerk, dan kan hij het thuis op tv kijken. Rn kan je zelf het geluid regelen. Papa, doe normaal, ik bestel zelf wel.
En om 8 uur had hij alles uitgestald op zijn kamer, er mocht immers pas de volgende dag geschoten worden. Die dag heeft hij wel 10 keer geteld of het wel 2400 waren.

De volgende morgen 10 uur ging hij naar buiten om te schieten. Oude kleren aan, bril op, lont aan en ziektekostenpasje achter in zijn “buusse”. En ja hoor het viel me mee, hij stak het aan en gooide het direct weg.Trots was ik wat had ik toch verantwoordelijke kinderen. 10 Minuten later was het al anders toen ik een wat doffer geluid hoorde. De eerste putdeksel was al gevonden. Ik waarschuwde direct. Mocht niet baten, 10 minuten later was de put niet aan de beurt maar mijn gieter. In ieder geval sproeit die dit jaar sneller. Er werd binnen een half uur al een rotje uit mekaar gepeuterd en de andere er tegen aan gelegd. Binnen een uur had ik het al helemaal gehad en er moesten nog 2300 rotjes volgen. Om 11 uur had ik de gordijnen al dicht en heb ik niet meer naar buiten gekeken. Zo waren wij vroeger niet.
Maar goed, ik gedoogde het zolang hij zijn bril maar op had. Tot 23.50 uur heeft hij constant doorgeschoten,tussendoor vlug een broodje hamburger. Tijd voor rusten was er niet, aansteken, weggooien, aansteken, weggooien, weggooien, aansteken, 14 uur achter elkaar door. Waarbij het bijna fout ging, toen hij het broodje hamburger wou weggooien en het verkeerde bijna naar binnen stak.

Om 23.50 was hij gesloopt en wou hij naar bed, die resterende 10 minuten interesseerde hem niet meer. Ik bracht hem naar bed en zei: Papa die rotjes heb ik nu wel gehad, volgend jaar maar nitraatbommen. Nitraatbommen? Volgend jaar met oud en nieuw op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *